Zeytinyağlı, kıymalı ve etli yaprak sarma Türk mutfağının vazgeçilmez unsurları arasında yer alırken, yaprak sarma lezzeti ile damakları tatlandırmaya devam ederken, yaprak sarmasına ilişkin püf noktalar da kadınlar tarafından merak ediliyor.
Yaprak sarmanın dağılmaması, kararmaması ve lokum gibi pişmesi için yapılması gerekenler merak edilirken, birkaç kritik noktaya dikkat edilerek yaprağın kusursuz bir şekilde pişmesi sağlanabiliyor.
Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?
Pirinç, soğan, zeytinyağ, salça, baharat, sarımsak, tuz gibi bileşenler ile hazırlanan yaprak sarması etli ve etsiz versiyonları ile sofraları donatmaya devam ederken, yaprak sarmanın kararmaması ve lokum gibi olması için de dikkat edilmesi gereken birkaç aşama öne çıkıyor.
Yaprak sarmaların piştikten sonra kararmaması ve ağızda dağılabilmesi için hazırlanmadan önce salamura yaprakların ılık suda birkaç saat bekletilmesi yaprakların yumuşamasını sağlarken, sarılan yaprakların tencereye sıkı bir şekilde dizilmesi de dağılmasının önüne geçebiliyor.
Yaprak sarması hazırlarken en önemli noktalardan birisi de su seviyesi ve kaynama süresi olarak dikkat çekiyor. Yaprakların sertlik durumuna göre değişmekle birlikte su seviyesinin yaprak hizasında olması gerekirken, suyunu çekene kadar da yaprakların kaynatılması daha iyi bir sonuç sağlıyor.
Yaprak sarma piştikten sonra soğuyana kadar üstünün açılmaması da kararmaması için en kritik aşamalardan birisi olurken, daha parlak görünmesi ve tat vermesi için piştikten sonra üzerine zeytinyağı dökülebilir.
Pişirme süresinin kısaltılması ve daha hızlı sonuç alınabilmesi için yaprak sarmalar düdüklü tencerede pişirilebiliyor ancak su seviyesine ve düdüklü tencerenin basınç durumuna mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.