Türkiye, yeni bir hava sisteminin etkisine girmiş durumda. Meteorolojik kaynaklardan gelen son bilgilere göre, Ege üzerinden giriş yapan ve -56 derece bulut tepe sıcaklığına sahip dev bir bulut kütlesi, Pazar gününe kadar ülkenin büyük bölümünde etkili olacak.
📍 -57 Derecelik Bulut Türkiye’yi Sarıyor
Meteoroloji uzmanı Avni Küçükay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İç Anadolu üzerinde etkili olan alçak basınç merkezine dikkat çekti. Küçükay,
-
“İç Ege, Marmara’nın güneydoğusu ve İç Anadolu’nun batısında konvektif hareketlilik ile yer yer kuvvetli sağanak yağışlar görülüyor,” dedi.
Ayrıca, güneydoğudan saatte 44,82 km hızla ilerleyen ve -57,17 °C bulut tepe sıcaklığına sahip konvektif alanın, özellikle Başkent Ankara başta olmak üzere birçok bölgeyi etkisi altına alabileceği belirtildi.
🌦️ Pazar Gününe Kadar Yağış Bekleniyor
Meteorolojik veriler, bu güçlü bulut sisteminin etkisinin Pazar günü itibarıyla Türkiye genelinde yayılacağını gösteriyor.
-
İç Ege,
-
Marmara’nın doğusu,
-
İç Anadolu,
-
Akdeniz’in iç kesimleri
ve diğer birçok bölgede yer yer kuvvetli sağanak yağışlar bekleniyor.
Bu nedenle uzmanlar, su baskını, yıldırım ve kısa süreli fırtına gibi ani hava olaylarına karşı özellikle riskli bölgelerde yaşayan vatandaşların tedbirli olmalarını öneriyor.
🚨 Meteorolojiden Uyarılar Peş Peşe Geliyor
⚡ Kuvvetli yağışlar sırasında sel riski bulunuyor.
🌪️ Konvektif fırtına oluşumları yerel bazda dolu yağışına sebep olabilir.
🌧️ Alçak basınç etkisiyle sıcaklıklar bölgesel olarak birkaç derece birden düşebilir.
📢 Meteoroloji uzmanları, çatı uçması, ağaç devrilmesi ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı da dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.