TOPLANMA ve BARINMA ALANLARI NEREDE?
Ülkeyi yasa boğan, yapıları yerle bir eden depremin merkezi Kahramanmaraş olan tam 11 vilayet…Onlarca ilçe, köyler, mahalleler ve mezralar …Evi barkı yerle bir olan, bir anda enkaz altında kalan insanlar, hayvanlar ve şimdilik 45 bin cana mal olan depremde asrın felaketini yaşıyoruz.
17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’ni de (7.4 Gölcük,İzmit) yaşamıştık. Resmi raporlara göre 17.480 ölü 23.781 yaralanma oldu. 285.211 ev.42902 iş yeri hasar gördü. Bu deprem İzmit’e 225 kilometre uzakta olan Bandırma’da da şiddetli bir şekilde hissedilmiş, halk sokaklarda sabahlamıştı. “Uzakta” dedim ama alt tarafı 2 saatlik 225 km. mesafe hiç de uzak değil… Ve onun için de zaten birinci derece deprem kuşağı altında olan Bandırma adeta beşik gibi sallanmıştı. Ancak ciddi bir hasar, yaralanma ve ölüm meydana gelmemişti. Bu önemli deprem önemli bir ikaz yapıyordu tüm ülkeye; tabi ki Bandırma’ya da… Özellikle deprem kuşağı altında olan yerler imar planlarını gözden geçirsinler, gerekli görecekleri tedbirleri, önlemleri alsınlar diyordu 17 Ağustos depremi 24 yıl önce… “Kat adetlerini arttırmayın, kaliteli inşaat yapın” diyordu!..”Toplanma ve barınma yerlerini alt yapısıyla birlikte hazırlayın” diyordu 24 yıl önce 17 Ağustos depremi…
Peki mesela Bandırma ne yaptı… Alınacak önlemler arasında deprem sonrası hayati öneme sahip toplanma ve barınma alanları ne durumdaydı…
AFAD tarafından belirlenen acil toplanma alanları 47 yerde merkez, 38 tanesi kırsal olmak üzere 85 yerde mevcut …4 de barınma alanı mevcut. İnşallah bu arada belirlenen toplanma ve barınma alanları imara açılmamıştır…
Toplanma alanları, afet ve acil durumlar sonrasında geçici barınma merkezleri hazır oluncaya kadar geçecek sürede halkın bölgeden uzaklaşarak toplanabileceği güvenli alanlardı. Toplanma alanları geçiciydi. Onun için çadır ve konteynır kurulabilecek barınma alanları mutlaka belirlenmeliydi.
Bandırma’da 4 yer barınma amaçlı ayrılmış... Ancak barınma yerleri ayrılırken de kuru bir alan değil, su ve kanalizasyonu olan elektrik tesisatı olan alt yapısı da şimdiden hazırlanmalıdır. İşte şu anda deprem bölgelerinde görülen en önemli ihtiyaç konteynır ve çadır yanında hijyen, banyo ve tuvalet…
Toplanma ve barınma alanları için çalışma en son 2020’de yapılmış ama bu yerlerin nerede olduklarını kaç kişi biliyor acaba… Toplam 85 toplanma, 4 barınma yeri…Ben toplanma alanı 3 yerde tabela gördüm. Onun için bu yerlerin bilinmesi için belediyenin çalışma yapıp halkı bilgilendirilmesi gerekiyor. Yoksa Allah muhafaza bir deprem sırasında kim nereye gidecek, ne yapacak?
Unutmayalım; Bandırma birinci derece deprem bölgesinde, Marmara deprem merkezine de çok yakın…
Birşeyler yapılacaksa TAM yapılmalı…