Tarımda sigorta olmadan üretim yapmanın, tarımsal üretimi devam ettirmenin mümkün olmadığını belirten Bandırma Ticaret Borsası Kadın Girişimciler Kurul Başkanı ve Balıkesir Kadın Girişimciler İl İcra Kurulu Üyesi Melike Çömez “Tarımsal üretim yapıyorsanız ve bunu sürdürülebilir kılmak istiyorsanız tarım sigortasız olmaz” dedi.
Hem üretici, hem tüccar, hem de sigortacılık yapan Melike Çömez; “Dünyanın geldiği nokta itibarıyla gıda güvenliği ve insanların gıdaya ulaşması artık en önemli konu oldu. Bunun için de tarımsal üretimde mutlaka sürdürülebilirliği sağlamamız gerekiyor. Bildiğiniz gibi, tarım özellikle bitkisel üretim açık alanda yapılıyor. İklim değişikliğinin gündemde olduğu düşünüldüğünde, ürünler sel, dolu, aşırı yağış gibi birçok meteorolojik afete maruz kalıp hasar görebiliyor. Meydana gelen olaylar tarımsal üretimin sürdürülebilirliğine olumsuz etki ediyor. Tarımsal üretimde oluşan hasarları karşılayacak bir mekanizma olmazsa insanların tarımsal faaliyetlerini sürdürülebilir hale getirmesi çok mümkün olmuyor. Meydana gelen hasarları karşılayacak bir mekanizmaya ihtiyaç var. Biz buna risk yönetimi diyoruz. Tarımda kullanılan en önemli risk yönetimi aracı tarım sigortaları. Türkiye’de tarım sigortaları TARSİM olarak adlandırdığımız Tarım Sigortaları Havuzu sayesinde yapılıyor.
Stratejik bir ürün olan buğdayda 01.Kasım.2023 tarihinden itibaren “gelir koruma sigortası” Türkiye geneline yaygınlaştırıldı. Buğday için gelir koruma sigortası yaptıran üreticilerimizin, yüzde 60 devlet prim desteği Bakanlık tarafından karşılanacak. Hasattan sonra sigorta edilen ürünün gelirinin piyasa değerinin altına düşmesi durumunda aradaki fark, TARSİM tarafından, tazminat olarak üreticiye ödenecek. Gelir koruma sigortasıyla üreticilerimizin hem verim düşüşü (her türlü afete karşı) hem de fiyat azalış riskine karşı gelir kaybı riskleri teminat altına alınırken, sürekli bir gelirle üretimde kalmaları sağlanmaktadır.
Tarımsal üretim yapan herkesin ‘sigorta bana lazım, sigorta yaptırmadan tarımsal üretimi devam ettiremem’ noktasına gelmesini ve bilinçlenmesini istiyoruz. TARSİM’in en önemli özelliklerinden biri de kâr amacı olmamasıdır. Dolayısıyla tarımsal üretim yapan çiftçilerimiz, kendilerini garanti altına almak için tarım sigortası yaptırmayı bir ihtiyaç olarak görmeli. Çiftçilerimizin rahatça üretim yapılabilmesi, yıl içerisinde çok emek harcadıkları ürünlerinin zayi olmaması için sigortalarını mutlaka yaptırmaları gerektiğini belirtmek istiyorum. Harman döneminden sonra bu konuyla ilgili Bandırma Ticaret Borsası olarak çiftçilerimize bir seminer düzenlemeyi planlıyoruz.” dedi.