Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulacak olan Ziraat Fakültesinin bölgemiz için önemini Şehir Gazetesine değerlendirdi.
Can Ata Tan, Ziraat Fakültesinin öncelikle Bandırma ve ardından tüm bölge için tarımsal bilgi birikim ve nitelikli insan kaynağı açısından gerekliliklerini dile getirerek “ Bandırma Ticaret Borsası olarak uzun zamandır kurulması için çaba verdiğimiz Ziraat Fakültemiz nihayet hayata geçiyor. Fakültemizde ilk başlangıçta Zootekni, Tarla Bitkileri, Bahçe Bitkileri ve Bitki Koruma bölümleri açılacak. Ülkemizin ilk ve tek İngilizce eğitim verecek olan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi bölgemizin tarımsal faaliyetlerdeki özellikle insan kaynağında etkili bir rol oynayacak. Modern tarımsal tekniklerin yanı sıra yabancı dilde kurulacak bir eğitim sistemi burada yetişecek öğrencilerin dünyadaki rakipleri ile de yarışabilmeleri adına önemli bir şans olacak.
Bölgemizde tarımsal anlamda bir hayli büyük ve kapsamlı işletmelerin olması şehrimizde bir Ziraat Fakültesinin ne denli gerekli olduğunun en büyük kanıtı. Balıkesir, Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının %1,3’ünü üretmektedir. İlin ekonomik değeri, tarım ve hayvancılık sektörüne dayanmaktadır. Yatırımların dağılımına bakıldığında ekonomik büyüklük bakımından baskın sektörün %64 oranla tarım ve hayvancılık olduğu görülmektedir. Balıkesir’in sahip olduğu 1.447.300 hektarlık araziyi; 649.116 hektar ormanlık alan, 390.873 hektar tarım arazisi, 328.294 hektar tarım dışı arazi, 81.916 hektar çayır ve mera alanı oluşturmakta. Bu durum ne kadar geniş bir tarımsal arazide üretim yapıldığını ve yapılabileceğini ortaya koymakta. Bölgemiz çoğu yerde “Türkiye’yi Doyuran İl” olarak anılmakta. Bu anlamda ilimizde; gerek nüfusu kalabalık büyükşehirlere yakınlığı, gerekse iklim ve bitki örtüsü ile birçok ürünün yetiştirilmesi adına tarımsal yatırımlara uygundur.
Ülkemizin beyaz et tüketiminin %20’sini karşılayan İlimiz, hem iç pazarda hem de dış pazarda söz sahibidir. Kurulacak olan Gönen, Bigadiç ve Edremit TDİ OSB’ler ile seracılık sektörü gelişirken; fide üretim alanları, soğuk hava depoları, ürün işleme ve kurutma ünitelerinin de artması muhtemeldir.
Balıkesir’de çok çeşitli meyve ve sebze üretimi gerçekleşmekte olup meyve üretim oranları içindeki en büyük pay %55 ile zeytin ve sert kabuklu meyvelere aittir. Yetiştirilen ürünler metropollerin taleplerini doğrudan karşılar durumdadır. Özellikle Ayvalık, Gömeç, Burhaniye, Edremit, Havran, Erdek ve Bandırma Türkiye’nin en önemli zeytin ve zeytinyağı üretim merkezlerindendir. Türkiye zeytinyağı ihracatında önde gelen ülkeler arasına girmekte olup, bu ihracatın önemli bir bölümünü 15 milyondan fazla ağaca sahip Balıkesir bölgesi gerçekleştirmektedir. Bölgemizde zeytinyağı ve çiçek yağı işletmeleri ile beraber meyve ve sebze işleme, un ve yem fabrikaları ihracatta büyük bir paya sahiptir.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık ile su ürünleri alanında sorunlara çözüm getirme ve birim hayvandan elde edilen verimin hayvan refahına uygun şekilde artırılması amacıyla yaptığı çalışmalarla ülkemizin önemli ARGE kuruluşlarından biri olan Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü’nün, kurulacak olan ziraat fakültesinin yakınında olması, öğrencilerin bilgi birikim ve deneyimleme açısından daha donanımlı olmalarını da sağlayacaktır. “
Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yapılan SWOT çalışmalarında ilimizin en zayıf yönlerinden biri üniversitenin tarımla ve sanayi kuruluşlarıyla işbirliğinin yeteri derecede olmamasıdır diyen Ticaret Borsası Başkanı Can Ata Tan “ Üniversitelerin Balıkesir ilinde zayıf yönler içinde gösterilmesi önemli bir bulgudur. Tarım paydaşlarının üniversiteden beklediklerini bulamadıkları, beklentilerinin karşılanmadığı anlamına gelmektedir. Bunun iki sebebi olabilir. İlki, paydaşların üniversiteden beklentileri pratikte olması gerekenden yüksektir. Farklı bir ifadeyle rasyonel değildir. İkincisi, paydaşların beklentileri rasyonelse, bu defa da üniversite kendinden beklenenin altında bir işbirliği ve paylaşım sunmaktadır.
Üniversiteler yöredeki gelişmelere yön verecek, katma değer oluşturacak, kalkınmayı sağlayacak en önemli kurumlardandır. Nitelikli eğitim vermesi hedeflenen Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Ziraat Fakültesi, güçlü bir birliktelik yaratarak üniversite-sanayi ve tarım paydaşlarını bir arada toplayacaktır.
Tüm bu bilgiler ışığında ve çağımızın yeni nesil tarımsal üretim ihtiyaçlarının karşılanabilmesi adına şehrimizin ve ülkemizin yabancı dilde eğitim veren bir ziraat fakültesi kazanması sadece bir kampüs kurulması meselesi değil, ulusal tarım stratejimiz içinde mühim bir meseledir. Teknolojinin her alanda kullanıldığı bir zamanda yaşıyoruz. İşte bu yüzden çağa ayak uyduran bir eğitimle ve bu eğitimle de donanımlı nesiller yetiştirmek zorundayız.” Dedi.
Haber-fotoğraf: Cemal Vural Atabey