Balıkesir 5. Aromaterapi Festivali’nde kapsamında BAÇEM’de gerçekleştirilen ‘Tıbbi Aromatik Sirke Yapımı Atölyesi’nde Tıbbi Bitkiler Uzmanı Hayriye Cavcav, katılımcılara sirke yapımının püf noktalarını aktardı. BAÇEM’in verimli bahçelerinde yetişen Isparta güllerinden sirke yapan Cavcav, Gül sirkesinin antioksidanlar açısından oldukça zengin olduğunu söyledi.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde Burhaniye’de hizmet veren Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi, Aromaterapi Festivali kapsamında birbirinden güzel ve verimli atölye çalışmalarına ev sahipliği yapıyor. Bu atölyelerden bir tanesi olan ‘Tıbbi Aromatik Sirke Yapımı Atölyesi’nde Tıbbi Bitkiler Uzmanı Hayriye Cavcav, katılımcılara sirkenin faydaları ve kullanımının yanı sıra; sirke yapımı ve kullanılacak malzemeler hakkında da püf noktaları aktardı. Katılımcılarla birlikte BAÇEM’in verimli tarlalarında yetişen Isparta gülünden sirke yapan Hayriye Cavcav, bir yandan da sağlık ve güzellik açısından çok değerli bir sirke olduğunu anlattı.
GÜL SİRKESİNİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Gül sirkesinin antioksidanlar açısından oldukça zengin olduğunu söyleyen Hayriye Cavcav “Bu antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak hücresel hasarı azaltıyor ve yaşlanma sürecini yavaşlatıyor. Gül sirkesinin kan şekerini dengeleme potansiyeli var. Düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerinizi dengelenmeye yardımcı olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendiren ve vücudu hastalıklara karşı koruyan antioksidanlar içeriyor. Gül sirkesini; saç derisinin iyileşmesinde ve saçların daha parlak olması içinde kullanabilirsiniz. Gül sirkesi, faydaları saymakla bitmeyecek çok önemli bir ürün.” dedi.
— Tütsü, kadim tıp hekimleri tarafından günümüze taşındı
Balıkesir 5. Aromaterapi Festivali kapsamında düzenlenen “Tarih Boyu Tütsü ile Tedavi” semineri, Aromaterapist Laborant Dr. Rana Babaç Çelebi’nin anlatımıyla gerçekleştirildi. Tütsünün, çivi yazısı tabletlerden Roma ve Osmanlı hekimlerinin metinlerinde kadar birçok kaynakta yer aldığını ifade eden Babaç, kadim tıp hekimleri tarafından nesilden nesile taşındığını ifade etti.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Aromaterapi Festivali kapsamında düzenlediği seminerlerde birbirinden değerli isimleri, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi’nde (BAÇEM) ağırladı. Türkiye’nin ilk online tıbbi ve aromatik bitkiler kütüphanesini kuran aynı zamanda eşiyle birlikte Kazdağları’nda bulunan arazilerinde endüstriyel ölçekte tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştiren Aromaterapist Laborant Dr. Rana Babaç Çelebi’nin “Tarih Boyu Tütsü ile Tedavi” seminerine vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.
TARİH BOYUNCA BİRÇOK ALANDA KULLANILDI
İnsanın, tarihin başlangıcından bu yana doğada bulduğu; bitkisel, hayvansal ve mineral kökenli hammaddelerden hazırladığı tütsüleri direkt olarak hastalıkları tedavi etmekte kullandığını söyleyen Dr. Rana Babaç Çelebi, indirekt olarak ise panteondaki tanrılarına yakarışlarını ulaştırmada ve günlük hayatta ölü gömmekten politik mesaj vermeye kadar pek çok alanda kullanıldığını aktardı.
TÜTSÜLER, KÜLTÜR MOZAİĞİNİN RENKLİ BİR PARÇASI
İnsanların, çağlar içerisinde fayda gördüğü ve amaçlarına hizmet eden tütsü uygulamalarını tekrar ederken sağlık veren dumanları bir meşale gibi kadim tıp hekimleri tarafından nesilden nesile taşındığını ifade eden Dr. Rana Babaç Çelebi “Güzel koku üzerine; inanışlar geleneklere, gelenekler ise toplumları oluşturan kültür mozaiğinin renkli taşlarına dönüşmüştür. Farklı zamanlarda uzmanlık alanlarına sahip tarihçilerin, antropologların, arkeologların ve Türkologların büyük emekleriyle bugüne taşınan zengin bilgi birikiminin değişmez bir parçası olarak karşımıza çıkan tütsü, çivi yazısı tabletlerden medikal papirüslere, tarih kitapları ve seyahatnamelerden Roma ve Osmanlı hekimlerinin metinlerinde kadar birçok kaynakta yer almıştır.” dedi.
Doktora tezi olan tütsünün tedavide kullanımı hakkında bilgiler verdiğini belirten Dr. Rana Babaç Çelebi “Bu çok köklü bir uygulama. Bunun bütün tedavi sistemlerinin bir parçası olan geçerli bir yöntem olduğunu keşfettiğimden ve tütsünün tedavi amaçlı kullanılan sistemlerinden ve tarihinden bahsettim.” diye konuştu.
GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GENEL
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GÜNDEM
27 Aralık 2024GENEL
27 Aralık 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.