RAMAZANDA SABRI ÖĞRENMEK
Bandırma İlçe Müftüsü Abdülhamid Pehlivan Peygamber Efendimiz “oruç sabrın yarısıdır” buyurmuştur. Bu açıdan Ramazan ayı karşılaştığımız sıkıntılarla, açlıkla, nefsimizin arzularıyla başa çıkmayı öğrenebileceğimiz bir sabır okuludur dedi.
Pehlivan “ Yine Peygamberimiz kutsi bir hadiste şöyle buyurmaktadır: “Aziz ve celîl olan Allah "İnsanın oruç dışında her ameli kendisi içindir. Oruç benim içindir, mükâfatını da ben vereceğim" buyurmuştur.
Peki, neden sabredeceğiz? Çünkü zorlu bir dünya hayatı geçirmekteyiz. Çünkü hepinizin yaşadığı ve gördüğü üzere hayatın sayısız zorluklarıyla mücadele etmekte ve sınanmaktayız. Bu sıkıntıların ortasında insan olmanın verdiği acizlik ve zayıflıkla kendimizi çaresiz hissedebilir, isyana yaklaşabiliriz. İşte her zorluğun çaresi sabrın içinde gizlidir. Yüce Allah birçok ayette sabredenlere yardım edeceğini, Allah’ın rahmetinin ve kudretinin sabredenlerle birlikte olduğunu müjdelemiştir.
Yüce Allah (c.c) ayet-i kerimede şöyle buyurmaktadır.
“Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.( İnşirah, 94/5-8)
Peygamber Efendimiz bir hadislerinde sabır gösterilmesi gereken zamanı şöyle vurgulamaktadır.
Enes İbni Mâlik radıyallahu anh’den rivâyet edildiğine göre Nebî sallallahu aleyhi ve sellem, (çocuğunun) mezarı başında (bağıra-çağıra) ağlayan bir kadının yanından geçti.
Ona: “Allah’dan kork ve sabret!” buyurdu.
Kadın: Çek git başımdan; zira benim başıma gelen felâket, senin başına gelmemiştir, dedi.
Kadın Hz. Peygamber’i tanıyamamıştı. Kendisine, onun Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem olduğunu söylediler. Bunu duyar duymaz Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem’in kapısına koştu, orada kapıcılar yoktu. (Özür beyân etmek üzere Hz. Peygamber’e):
- Sizi tanıyamadım, dedi.
Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem de: “Sabır dediğin, felâketle karşılaştığın ilk anda dayanmaktır” (Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 32)
Sabır belayı nimete dönüştürür. Nimet sabırla şükre dönüşür. Bir hadislerinde Âlemlere rahmet olarak gönderilen Sevgililer Sevgilisi şöyle bir müjde vermektedir. Yorgunluk, sürekli hastalık, tasa, keder, sıkıntı ve gamdan, ayağına batan dikene varıncaya kadar Müslüman’ın başına gelen her şeyi, Allah, onun hatalarını bağışlamaya vesile kılar.”( Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 38) Sabır nurdur. Kişiyi karanlıklar içerisinde aydınlatır. Sabır göz aydınlığıdır. Sabır hayatı hayat yapar. Belaları savar, zorlukların üstesinden gelinir. Kalbin içinde bulunduğu hüznü hafifletir. Yaratanı unutturmaz. Sabır hayrı hatırlatır. Alemle bakış değişir sabırla. Ferahlık gelir sabırla. Sükûnet iner sabırla. Bunalımlardan kurtuluş sebebidir sabır. Sabrın sonu selamettir. Selamet yurdu ise cennettir. Sabır cennete götürür. Sabır kişiyi Rabbine götürür. Sabır dünya ve ahiret huzuruna, mutluluğuna götürür.
İnanan insanların başına bela ve musibet gelmesi onlar için bir imtihan vesilesi, hatalarının affedilmesine bir sebep, sabır gösterilebilirse dünya ve ahiret hayatında mutluluğa ulaşılmada bir fırsattır. Bu sebeple mümin başına gelenlere şer gözüyle bakmamalıdır. Çünkü gaybı bilen Allah’tır. Başımıza gelenlerin bizim için hayır mı? şer mi? olduğunu ancak Allah bilmektedir. Bu sebeple hangi durum olursa olsun inanan bir gönül için fırsattır. Feryatlarla, ağıtlarla gelen sıkıntıyı karşılamak yerine sabır göstermek, Allah’tan gelenin hoş olduğunu kabul etmek zorda olsa en doğru davranış şeklidir. “
Ramazan sabır ayıdır şeklinde açıklamasına devam edem İlçe Müftüsü Abdülhamid Pehlivan “ Sabrı hayatımıza aktarma ayı. Bu aydan istifade edeceğiz. Bu ayda nefsimizin isteklerine, şeytanların vesveselerine karşı sabırlı olacağız. Başımıza gelenlere sabredeceğiz. İnsanlardan bizlere gelen sıkıntılara göğüs gereceğiz. Kötülüğe karşı kötülük yapmanın kolay olduğunu, kötülüğe karşı iyilik yapmanın zor olduğunu, zoru başarmanın ise mükâfatının cennet olduğunu unutmayacağız. Unutulmamalıdır ki, bu geçici dünya hayatının ardından mü’minlere verilecek sonsuz bir cennet hayatı vardır. Rabbim cümlemize o sonsuz mutluluk hayatını bahşeylesin. “
Dua:
Allah'ım, senin ismine, malımı, dinimi ve nefsimi emanet ediyorum. Allah'ım, hükmüne beni razı kıl, kaderimde olanı bana mübarek kıl ki, te'hir ettiğinin acelesini, acele ettiğinin de te'hirini istemeyeyim. Nefsimin isyanını önle, teslimini sağla.
Ayet:
Ey iman edenler! Sizden öncekilerin üzerine yazıldığı gibi -sakınasınız diye- sizin üzerinize de sayılı günlerde oruç yazıldı. İçinizden hasta veya yolcu olan, başka günlerden sayısınca tutar. Orucu tutmakta zorlananlar için bir yoksulun (günlük) yiyeceği kadar fidye yeterlidir. Bir iyiliği mecbur olmadan yapan için bu (yaptığı) iyidir. Ama orucu tutmanız -bilirseniz- sizin için daha hayırlıdır. (Bakara, 2/183-184)
Hadis:
Ebû Hüreyre’den nakledildiğine göre, Resûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Oruç bir kalkandır. Oruçlu kimse, saygısızlık yapmasın, kötü konuşmasın. Eğer biri kendisiyle dövüşmeye veya sövüşmeye kalkışırsa, iki defa, ‘Ben oruçluyum.’ desin...” ( Buhârî, Savm, 2)
Fetva:
Soru: Oruçluyken kan vermek vücuda kan almak orucu bozar mı?
Cevap: Oruçluyken kan verenin orucu bozulmaz. Fakat vücuda kan almak ise beslenme ve gıda takviyesi kapsamına girdiğinden orucu bozar.
Nükte:
Bizim eve de buyursun!
Bir zat Ramazan’da hiç evine gelmez, boyuna davetli davetsiz iftarlara gidermiş. Bir akşam birisi evine gelerek:
-Bu akşam sizin efendiyi filan yerde iftara davet ediyoruz, buyursunlar, deyince,
Evin hanımı:
-Ramazan neredeyse bitecek, efendiyi gören yok. Siz görebilirseniz söyleyin. Bir gece de kendi evinde iftara buyursun!
İftar Vakti: ….
İftar Duası: “Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!”
Fitre Miktarı: 130 TL. Nisap Miktarı: Altın: 80,18 Gram-Gümüş:651,3 Gram