CHP Kadın Kolları kadınların seçme ve seçilme haklarını kazanmalarının yıldönümünde basın açıklaması yaptı.
Basın açıklamasını yapan Kadın Kolları Başkanı Filiz Özdemir ” Belediye seçimlerinde kadınların seçme ve seçilme hakkının düzenlendiği 3 Nisan 1930 tarihli Belediye Kanunu’nun kabulünün 95. yılını kutluyoruz.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ebedi liderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün en büyük devrimi; egemenlik hakkını saraydan alarak halka vermesidir. Bu büyük devrim, kadınların eşit yurttaşlık statüsü kazanmasıyla taçlandı.
Türkiye’de kadınların seçme ve seçilme hakkı kazanmasının ilk adımı 3 Nisan 1930 tarihinde, Belediye Kanunu’nun kabulüyle başladı. Ardından 1933 yılında köy ihtiyar heyetlerinde ve muhtarlıklarda, 1934 yılında da TBMM’de seçme ve seçilme hakkı ile Cumhuriyet bir kadın devrimi olarak tarihe geçti. Bir kez daha Büyük Atatürk’ü saygıyla ve minnetle anıyoruz.
95 YIL ÖNCE BUGÜN, TÜRKİYE KADINLARI İÇİN YENİ BİR DÖNEMİN BAŞLANGICIYDI.
Kadınlar, siyasal haklarını ilk kez kullandı, belediye seçimlerinde şehir meclislerine girdi.
1930’da İzmir seçimlerinde Cumhuriyet Halk Fırkası (CHF)’nın iki kadın adayı olan Hasane Nalan ve Benal Nevzat ile, İstanbul seçimlerinde CHF adayı olan Rana Sani Yaver (Eminönü), Seniye İsmail (Beykoz), Ayşe Remzi (Beyoğlu), Nakiye (Beyoğlu), Latife Bekir (Beyoğlu) artık yerelin de yöneticisiydi.
Bu seçimlerde Artvin Yusufeli’ne bağlı Kılıçkaya beldesinde belediye başkanı olarak Sadiye Hanım seçildi ve “Türkiye’nin İlk Kadın Belde Belediye Başkanı” oldu.
31 Mart 2024 tarihinde yapılan son yerel seçimde 5’i büyükşehir olmak üzere 81 ilin 11’inde kadın belediye başkanı seçilmiştir. Bir önceki yerel seçime oranla il ve ilçe belediyelerinde seçilen kadın sayısı geçen seneye oranla %108 artış göstermiştir.
KADINLARIN YEREL TEMSİLDEKİ YOKLUĞU BELEDİYE MECLİS ÜYELİKLERİNDE DE GEÇERLİDİR.
Geçmiş seçimlere baktığımızda, kadınların yerel yönetimlere katılımı ilk günlerden bu yana artış gösterse de hala yeterli düzeyde değil. Kadınların siyasi arenada aktif olmaları ve seçimlere katılmaları demokratik sürecin ve toplumsa l cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi adına önemli bir gösterge.
Türkiye genelinde Kadın meclis üyelerinin oranı 2019 yerel seçimlerinde yüzde 11 iken bugün %15 , Marmara Bölgesi’nde bu oran %20’ye yükselmiştir. Ancak bu rakamlar hâlâ kadın temsilinin yeterli olmadığını, eşitliğin ve kapsayıcılığın sınırlılığını ortaya koymaktadır.
Kadınların siyasete aktif katılımı, demokratik sürecin ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabilmesi, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için elzemdir.”Dedi.