KASIK FITIĞINA DİKKAT!
Kasık fıtığı nedir?
Karın içi organların kasık bölgesindeki karın duvarı defektinden dışarıya çıkması olarak tanımlayabiliriz. Tek veya iki taraflı olarak görülebilir.
Kasık fıtığı neden oluşur?
Hastalarda yapısal olarak bağ dokusu zayıflığı zemininde karın içi basıncı arttıran ağır fiziksel aktivite veya kronik öksürük ile seyreden hastalıklar karın duvarında , en sık olarak da kasık bölgesinde fıtıklaşmaya neden olmaktadır.
Hastalar hangi şikayetle gelmektedir?
Kasık bölgesinde ağrı, şişlik şikayetleri en sık başvuru sebebidir. Ancak fıtık bölgesinde bağırsak sıkışması söz konusu ise hastalar karında yaygın şişlik (iletimin durmasına bağlı), bulantı ,kusma gibi şikayetlerle de acile başvurabilirler.
Kasık fıtığının tedavisi nedir?
Tedavi cerrahidir. Sıkışan organ varsa serbestlenir. Karın duvarı tamir edilir. Bu tamirde yamalar kullanılmaktadır. Açık ve kapalı ameliyat yöntemleri mevcuttur. Teknolojinin ilerlemesi sayesinde küçük kesilerden kapalı olarak fıtık tamiri uzun zamandır yapılmaktadır. Benim fıtık serimde kapalı fıtık tamiri sayım açık yöntemden daha fazladır. Barsak sıkışması gibi acil durumlarda dahi barsak canlılığını daha net değerlendirebildiğim için kapalı yöntemi tercih etmekteyim.
Açık fıtık tamiri ile kapalı arasında ne fark vardır?
Açık fıtık cerrahisinde daha büyük cilt kesisi kullanılmaktadır. Ameliyat sonrası hastalarda daha fazla ağrı görülmektedir. Ayrıca açık fıtık tamirinde yamanın karın duvarı defekti üzerine konulmaktadır. Bu nedenle karın içi basıncın arttığı durumlarda fıtığın tekrarlaması açık fıtık tamirinde daha sık görülmektedir. Ayrıca karın duvarı üzerinde yama tespiti esnasında damar ve sinir yapıları net tespit edilemez ve bu nedenle damar-sinir yaralanması ihtimali daha yüksektir. Femoral fıtık gibi kasık bölgesinde görülen bir diğer fıtık türü, açık cerrahide atlanabilmektedir.
Kapalı fıtık tamiri ise daha küçük kesilerden yapılır ve hasta günlük hayatına daha erken döner. Kullanılan yama karın duvarı defektinin iç tarafına yerleştirildiği için karın içi basıncı arttıran ağır aktivite gibi durumlarda yama defekt üzerine daha fazla yapışır , fıtığın tekrarlaması o nedenle çok daha az görülür. Kapalı fıtık cerrahisinde damar ve sinir yapıları net olarak ortaya konur ve yama tespiti bu yapılara zarar vermeden yapılır. Direkt-indirekt ve femoral fıtık alanları net olarak görülebildiği için yama tüm bu fıtık bölgelerini kaplayacak şekilde konulabilmektedir.
Kapalı fıtık cerrahisinde kullanılan yamalardan bahseder misiniz?
Standart emilmeyen prolen yamalar, kısmi emilebilir yamalar ve kapalı fıtık için özel olarak üretilmiş, bölge anatomisine uygun 3d yamalar kullanılabilmektedir. Ben rutin olarak, bölge anatomisine daha uygun olması , tüm fıtık bölgelerini kaplayabilmesi ve daha az tespit materyali ile tespit edilebilmesi nedeniyle 3d anatomik yamaları kullanmaktayım.
3d yama ile fıtık tamiri uyguladığım hastaların günlük aktivitelerine hemen ertesi gün döndüklerini görmekteyim. Bu yamalar bölge anatomisinin şekline uygun olduğu için yamanın kayması ve bunun neticesinde fıtığın tekrarlaması daha az görülmektedir.
Daha önce fıtık ameliyatı olmuş ve nüks etmiş hastalarda ne öneriyorsunuz?
Hasta daha önce açık cerrahi geçirmiş ise yine açık tamir yapmak nüks ihtimalini arttırır. Kapalı ameliyat yöntemi ile daha önce dokunulmamış olan fıtığın arka kısmından kolaylıkla tamir uygulayabilmekteyiz. Eğer daha önce kapalı fıtık cerrahisi geçirmiş ve nüks etmişse (yanlış yama tercihi veya yama tespitinde hatalar gibi nedenlerle) bölge anatomisini daha net değerlendirebildiğimiz ve hassas çalışabildiğimiz için yine kapalı ameliyat yöntemini tercih ediyoruz.
Hastalara mesaj
Kasık fıtığı hastalarının en çok sordukları soru ameliyatlarının acil olup olmadığıdır.
Eğer barsak sıkışması bulguları olan , yeni başlayan şiddetli karın ağrısı bulantı kusma gibi şikayetler yok ise tabi ki çok acil bir ameliyat gereksiniminden söz edilemez. Ancak bunu ne zaman patlayacağı belli olmayan bir bombaya benzetebiliriz. Organ sıkışması belki 10 yıl sonra görülür belki de hasta 2 gün sonra acile barsak nekrozu ile gelebilir. İhmal edilmemeli. Fıtık tanısı aldıktan sonra tek tedavi olan ameliyatın en kısa sürede yapılmasını öneriyorum