Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, global ölçekte meydana gelen dijital dönüşümün finans sektöründeki yansımalarına yönelik önemli açıklamalar yaptı. Memiş, günümüzde nakit paranın günden güne eski değerini yitirdiğini ve dijital para sistemlerine geçişin artık geri dönülemez bir hal aldığını ifade etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dijital para birimine yönelik çalışmalarını yakından takip ettiğine vurgu yapan İslam Memiş, TCMB’nin bu alandaki test aşamalarını başarıyla tamamladığını söyledi. Finans Uzmanı Memiş, özellikle 500 ve bin liralık banknotların basımının iptal edilmesinin, bu dönüşüm sürecinin somut bir göstergesi olduğunu söyledi.
Memiş’in tahminlerine göre, 2030’e gelindiği zaman nakit para kullanımı büyük oranlarda düşmüş olacak. Bu süreçte dijital bankacılık hizmetlerinin kullanımının hızla yaygınlaştığına vurgu yapan ünlü yorumcu, ülkenin bu global dönüşüm trendine uyum sağlamada son derece hızlı davrandığını belirtti.
200 TL’NİN ÜSTÜNDE BANKNOT BASILMAYACAK
Özellikle genç nüfusun dijital bankacılık çözümlerine gösterdiği ilginin, bu geçiş sürecini hızlandıran önemli bir etken olduğunun altını çizen Memiş, 2030 yılından sonra kâğıt paraların tedavülden kalkabileceğini tahmin ettiğini söyledi.
Memiş, Avrupa Merkez Bankası’nın 2019 yılında 500 Euro’luk anknot üretimini sonlandırdığını, 2026 yılında da 200 Euro’luk banknotların da üretimden kalkacağını anımsattı.
Bunun yanı sıra, Türkiye’de de benzer bir sürecin yaşanabileceğini ifade eden Memiş, ülkede en fazla 100 liralık yeni banknot basımı yapılacağını ve 200 liranın üzerine çıkılmayacağını aktardı.