İNTERNET SATIŞLARI KİTAPEVLERİNİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
10 yıldan bu yana Bandırma’da kitapevi işletmeciliği yapan Mesut Koçak, , halkın alım gücüne paralel olarak kitap okuma kültürünün azaldığını insanların kitapların daha ucuz satıldığı internet ortamına yöneldiğini ifade etti.
Kitap okuma alışkanlığını kaybediyoruz
Bu sektöre 30 yıl önce Ankara’da girdiğini belirten Serüven Kitapevi sahibi Mesut Koçak “ Ülkemizde yaşanan ekonomik gelişmeler kitap sektörünü çok olumsuz etkiliyor. Kitap okuma alışkanlığı azalıyor. 1980 öncesinde özellikle gençlerin kitap okuma, okudukları kitapları arkadaşlarıyla tartışma alışkanlıkları vardı. Siyasal gelişmişlik ve o günkü konjonktör günümüze göre çok farklıydı. O günlerde kitap okuma oranı özellikle sol görüşlü kişiler çerçevesinde çok yüksekti. 1980 sonrasında ise kitap okuma oranı düşerken bu kez sağ görüşteki kitap okuyan kişilerin sayıları arttı. Özellikle İslami kesim de kitap okuma oranı kısa bir süreliğine çok arttı. Ama sağ kesimdeki kitap okuma sevdası fazla uzun sürmedi.
Günümüzde ise yazar sayısında ve kitap çeşitliliğinde inanılmaz artışlar yaşanıyor. Bu da beraberinde ilginç istatistikleri barındırıyor. Şöyle ki, kitap üretiminde Türkiye 13. Sırada yer alırken, kitap okuma sıralamalarında ise ilk 100 sıra için bulunmuyor. ne yazık ki üretimdeki artış kitap okuma alışkanlıklarına yansımıyor. “
İnternet üzerinden yapılan satışlar kitap evlerini olumsuz etkiliyor
Kitap okuma alışkanlığının azalmasının yanı sıra kitap fiyatlarındaki artışlar kitapevlerini ekonomik olarak zorlamaya ve birçoğunun sektörden çekilmesine neden oluyor diyen Mesut Koçak “ Bizleri ekonomik olarak zorlayan bir başka gelişme ise internet üzerinden gerçekleşen kitap satışlarıdır. Daha ucuz ve daha kolay erişebilir olması nedeniyle günümüzde insanlar internet üzerinden kitap alımlarına yöneldiler. Kitap fiyatlarını bizler değil büyük kitapevleri belirliyor. İnternet üzerindeki yapılan satışlara uygulanan farklı indirimlerin bizlere verilmemesi internetteki kitapların daha ucuz satılmasına neden oluyor.
Pandemi sürecinde Üniversitelerin kapalı olması nedeniyle ders kitaplarına olan ilgi ve satışlar bitti diyebiliriz. Uzun bir süre ders kitapları satışı gerçekleştiremedik.
2. el kitap alım ve satışlarıyla ayakta duruyoruz
Bu gelişmeler karşısında 2. El kitap alım ve satışlarıyla sektörde ayakta kalmaya gayret ediyoruz. Serüven Kitapevi olarak yaklaşık 45 Bin civarında kitap stoğumuz mevcut. 2. Elde bir müşteri portföyü oluşturmayı başardık. Bu da bizim hareket alanımızı genişletiyor.
Müşteri portföyümüz de sürekli kitap okuyan genç bir kesim var. Yeni çıkan kitapları takip ediyorlar ve okuyorlar. 2. Eli takip eden öğrenci kitlemiz var. Tüm ekonomik gelişmelere karşın insanların daha çok kitap okumalarını, okur sayılarının artmasını umut ediyoruz. “ Dedi.
Haber- Fotoğraf: Cemal ATABEY