SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Bandırma Şehir | Yaşadığınız Şehirden Haberiniz Olsun

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa » Gündem » İlgin’den acı reçete! Hal Binası, Öğrenci Yurdu ve Hastane!!!

İlgin’den acı reçete! Hal Binası, Öğrenci Yurdu ve Hastane!!!

Yayınlanma:
İlgin’den acı reçete! Hal Binası, Öğrenci Yurdu ve Hastane!!!

Ak Parti Bandırma İlçe Teşkilatı’nın düzenlediği “Deprem ve Bandırma” adlı panelde konuşan Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin, geçtiğimiz aylarda tadilata alınan ve Kent Lokantası’nın açıldığı Emektar Hal Binası’nın depreme dayanıksız olduğunu ifade ederek, “Eti Maden karşısında öğrenci yurdu ve Devlet Hastanesi binalarının da ne kadar dayanacağını Allah bilir” diye uyardı

Bandırma Ak Parti ilçe Teşkilatı 6 Şubat depreminin yıldönümünde “Deprem ve Bandırma” konulu konferans ve söyleşi düzenledi. Santral Kültür Merkezi’ndeki konferans ve söyleşi saygı duruşu ve İstiklal Marşının söylenmesiyle başladı.  Haydarçavuş Cami imamı Rıdvan Çelik depremde ölen vatandaşlar için Kuran-ı Kerim okudu. Bandırma Eski Belediye Başkanlarından Ak Parti Yönetim Kurulu Üyesi Recep Eraydın’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansa Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Koçak, Bandırma İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin ve 911 Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Gürsoy konuşmacı olarak katıldılar.

Deprem görüntülerinin izlenmesinin ardından Adıyaman’da depremi yaşayan ve birçok yakınını kaybeden depremzede Mahmut Demir gözyaşları içinde depremde yaşadıklarını anlattı.

Koçak: Marmara Denizindeki depremi Bandırma 8 şiddetinde hissedecek

İlk konuşmayı Doç. Dr. İsmail Koçak yaptı. Koçak Bölgedeki yaşanan depremlerin tarihsel oluşumunu açıklayarak başladığı konuşmasında “ Beklenilen Marmara Denizindeki depremin 7,6 şiddetinde olacağı ön görülüyor. Biz bu depremi Bandırma’da 8 şiddetinde hissedeceğiz. Ne yazık ki Bandırma’daki yapı stokları eski yapılardan oluşuyor. Bu konuda Bandırma halkı olarak uyanık olmak zorundayız. Yerel yönetim ve merkezi hükümete bir şekilde sesimizi duyurmak zorundayız. Zemin olarak bazı bölgelerimiz oldukça yumuşak. Bu yıkımı arttıracaktır. Deprem sonrasında bütün kurtarma ekiplerinin tamamına yakını İstanbul’a gideceği için bizler Bandırma’da kendi başımıza kalacağız“ dedi.

İlgin: Eski hal binası, Kız öğrenci yurdu ve hastane binasına dikkat

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gürkan İlgin ülkemizde yaşanan 1939 Erzincan depreminin bölgedeki nüfus oranına göre en büyük kaybın yaşandığı deprem olduğuna vurgu yaparak “ Erzincan’da o depremde 33 bin vatandaşımız hayatını kaybetmişti. O tarihteki Erzincan kentinin nüfusunu düşündüğümüzde en büyük kaybın o depremde yaşandığını söyleyebiliriz. 1975 yılında hazırlanan deprem yönetmeliğine uyulsa idi sonra yaşanan depremlerde can kaybı büyük olmazdı. Ne yazık ki piyasa olarak yönetmelikler çerçevesinde hareket etmiyoruz. 1998 yönetmeliği ise devrim niteliğinde idi. İnşaatta kullanılan malzemelerin kalitesi çok yükseltiliyordu. 2007 ve 2018 yılarında deprem yönetmeliği bir kez daha yenilendi. Bandırma zemin olarak çok kötü ya da çok sağlam değil. Bazı bölgelerde sağlam zemin varken dere yataklarının olduğu bölgelerde zemin sıvılaşma riski yüksek. Bu bölgedeki yapılaşmaların dikkatli ve sağlam yapılması gerekiyor” diye konuştu.

İlgin konuşmasının devamında, Bandırma’daki bazı binaların çok riskli olduğunu belirterek “ Burada hepinizin yüzüne bakarak söylüyorum. Bandırma eski Hal Binası depreme dayanıksız. Beton kalitesi çok kötü.  Bu binaya Kent Lokantası yapıldı. İnşallah beklenilen Marmara depremine vatandaşlar bu binada yakalanmaz. Diğer bir yapı ise Eti Maden karşısındaki KYK’ya ait Bandırma Kız Öğrenci yurdu. Bu binanın yapılmasını, temellerinin kaç sene sular altında kaldığını unutmayın. Bu binanın da depreme ne kadar dayanacağını Allah bilir. Uyaracağım son bina ise Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi binası olacak. Deprem sonrasında Bandırma’nın hastanesiz kalacağını söyleyebiliriz. Depremde zaten çok eski olan kentin altyapısı çökecek. Bandırma’ya içme suyu taşıyan boru hattı zarar görecek ve kent susuz kalabilecek. Deprem olmadan önce tüm bu gerçekleri ifade etmek zorundayız“ dedi.

Gürsoy: Deprem sonrasında Bandırma’da can pazarı yaşanacak

911 Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mustafa Gürsoy derneğin çalışmalarını anlatarak başladığı konuşmasında “ 26 yıl önce yaşanan Marmara depremine yardım amacıyla yola çıksak da Gölcük’ten ileriye gidememiştik. Yıkılan Donanma Komutanlığı binasındaki arama kurtarma çalışmalarına katıldık. Ardından Düzce’deki çalışmalarda yer aldık. 911 bu bölgedeki tek arama kurtarma derneğidir. 120 operasyonel personelimiz var. Bu sayıyı arttırma adına planlamamız ve eğitimlerimiz devam ediyor.

Kuzet Anadolu Fayının güney kolunda yer alan ve Bagfaş’ın yanından geçen Edincik fayının Bandırma için en riskli fay olduğunu biliyoruz. Bölge ve Kapıdağ olarak tehlike arz ediyor. Bütün bilinen deprem gerçeklerine karşın yetkililer hala adımlar atmıyor. Bandırma’da 11 Bin 500 ev 1999 deprem yönetmeliğinden önce yapılmış. Deprem için tehlike altındalar. Yaklaşık 46 bin Bandırmalı bu evlerde yaşıyorlar. Açıkça konuşmalıyız. Olası büyük Marmara Depreminde ekipler Bandırma’ya değil İstanbul’a gidecekler. Burada bizler yalnız kalacağız. Ölülerimizi enkazdan çıkaramayacağız. Sağ kalanlar elleriyle, buldukları çekiç ve balyozlar ile yakınlarını kurtarmaya çalışacaklar. Bandırma’da can pazarı yaşanacak. Yıllardır söylediğimiz mahalle ekipleri hala kurulamadı. Deprem sonrasında kullanılacak malzemeler ortada yok. Yerel ve merkezi hükümet çok yavaş davranıyor. Konserlere ve spora harcanan paralar depreme gelince olmuyor. “ Dedi. Cemal ATABEY

İlgili Haberler