İFLASTAN BORÇSUZ BELEDİYE’YE BİR YÖNETİM HİKAYESİ…
Halkın arasında bir Başkan... İflasa giden Belediye’yi 4 yıl önce devralan ve gelinen noktada “Borçsuz Belediye” haline getiren, vaad ettiği tüm projeleri gerçekleştirmiş, yeni projeler içinse “vatandaş devam derse” diye çoktan hazırlıklarını tamamlamış olan Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney Bandırma Şehir Gazetesi’ne Susurluk’u anlattı.
Bandırma Şehir Gazetesi olarak Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney’in konuğu olduk. Başkan Güney görev sürecinde hayata geçirdiği projeleri anlattı. Onunla beraber Susurluk sokaklarını dolaşıp halkın görüşlerini aldık ve gördük ki Susurluk halkı icraatlardan ve Nurettin Güney’in çalışmalarından oldukça memnun.
Güney: İflas etmiş belediye devraldık
Başkan Nurettin Güney ile makamında bir araya geldik. Belediye başkanı olduğu zaman Susurluk Belediyesinin iflas noktasında olduğunu ifade eden Başkan Güney “ Göreve başladığımız gün bütçenin tam 2,5 katı borç bulunuyordu. Genel kanı 1 ya da 2 ay içinde Susurluk Belediyesinin çalışanlarının maaşlarını ödeyemeyeceği şeklinde idi. Üstelik tüm mal varlıklarımız üzerinde ipotekler bulunuyordu. Yapımına başlanan 52 Kilometrelik kanalizasyon çalışmalarında 2019 yılının Haziran ayına kadar sadece 3 kilometrelik bölümü kazılmıştı. Biz göreve gelince 2020 yılının mayıs ayına kadar 49 kilometrelik bölümü kazmayı başardık. 7 kırsal mahalle hiç yol hizmeti almamıştı. Kısacası Susurluk Belediyesi tam anlamıyla bir çıkmaz içerisinde idi. Ben ve ekibim bu tablo karşısında asla pes etmedik. Kabul edilebilir bir plan çerçevesinde çalışmalarımıza başladık. Hizmet alamayan kırsal mahallerimizin yolları ve aydınlamalarını yüzde 98 oranında tamamladık.
Güney: Projeler hayata geçmeye başlıyor
Seçim sürecinde halkımıza birçok proje için sözler vermiştik. Belediyenin içinde bulunduğu ekonomik şartlara rağmen göreve gelir gelmez projelerimizi hayata geçirmeye başladık. Öncelikle Susurluk’un ihtiyacı olan hayvan pazarını kendi olanaklarımız ile yaptık. Çağdaş bir Susurluk için kültür, sanat ve sporun ne kadar önemli olduğunun tabii ki farkındaydık. Bu çerçeve de 2 Bin 500 öğrencimize 17 branşta kurslar açmaya başladık. Bu kurslarda çocuklarımız yüzme, voleybol, basketbol, futbol, Jimnastik, gitar, piyano, çamur heykelciliği, drama bağlama gibi branşlarda eğitimler alıyor.
Kurslarımıza katılan tüm öğrencilerimiz için özel tişörtler hazırladık. Tişörtlerin ön kısmında Türk bayrağı, fonda bir Atatürk resmi ve imzası ile Atatürk’ün gençliğe hitabesi ye alıyor. Arka kısımda ise Atatürk’ün Kocatepe’deki duruşu, Çanakkale’deki şehitler anıtı, Bandırma Vapuru ve Son Kurşun anıtı bulunuyor. Bizler Atatürk milliyetçileri olarak hazırladığımız bu tişörtleri çocuklarımıza giydirip onların Susurluk Sokaklarında dolaşmasına vesile olduğumuz için gurur duyuyoruz. Kadınlarımızın üretime katkılarını sağlamak öncelikli hedeflerimiz içindeydi. Bunun için Ömür üreten kadınlar projemizi hayata geçirdik. Artık kadınlarımız üretimlerini sergileyecekleri ve satabilecekleri olanaklara sahip oldular.”
Kongre ve Kültür Merkezi gururumuz oldu
İfade ettiğim gibi çağdaş bir kent yaratmak istiyorduk. Ancak kültür, sanat, tiyatro ve kongre etkinlikleri için bir Kültür merkezimiz yoktu. Bunu kabul edemezdik. Hemen çalışmalara başladık. Bölgemizdeki en modern Kültür Merkezimizi Susurluk’a kazandırdık. Tüm kültürel etkinliklerin yapılabileceği, sinema ve tiyatro oyunları için 700 kişilik Kongre Kültür merkezimizi açtık.
Susurluk halkının yararlanacağı, ürün fiyatlarının çok makul olduğu kafeleri açarak istihdama katkına bulunduk. Bu kafeleri vatandaşlar çok düşük ücretler ödeyerek kullanıyorlar. Parkımız içinde çocuklarımız için açık hava sineması kurduk. Bu sinemada çocuklarımız animasyon filmler izliyorlar. Yine parkımız içinde plaj voleybolu için kum sahası hazırladık. Gençler bu sahada plaj voleybolu oynuyorlar.”
Güney: Tarıma büyük önem verdik
Susurluk için tarımın ne kadar önemli olduğunun farkında idik diyerek açıklamalarına devam eden Susurluk Belediye Başkanı Nurettin Güney “ Şeker fabrikasının satılma aşamasında hemen devreye girerek belediye olarak şeker pancarı ekim işine başladık ve 500 Bin ton şeker pancarı üretimi sağladık. Susurluk halkına örnek olmak istedik. Bu sene 67 dönüm arazide şeker pancarı, 30 dönüm arazide Ata tohumu, 10 dönüm arazi de arpa ve 50 dönüm arazide ise halka dağıtmak üzere pirinç ekimi gerçekleştirdik. Ayrıca altınotu, kekik, adaçayı üretimi yaptık. Ata tohumu buğday ekerek köylere tohumlar verdik. Lavanta ekimi yaptık. Yılda bu ekimden 17 litre lavanta yağı ile 160 litre lavanta suyu elde ettik.
Güney: Bütçemiz halka açık her yere asılıyor
Biz göreve gelirken halkımıza dürüstlük ve şeffaflık sözü vermiştik. Bu söz çerçevesinde Belediye olarak yaptığımız tüm ihaleleri naklen yayınlıyoruz. Bütçe rakamlarımızı halka açık yerlere asıyoruz. Kendi işimizi kendimiz yapmaya özen gösteriyoruz. Araç tamirleri, inşaat bakım işlerini kendi personelimiz ile yaparak tasarruf sağlıyoruz. Köy üretim pazarımızda ekmek, sucuk ve ayran üretimleri yapılıyor.
Göreve geldiğimizde iflas noktasındaki Susurluk Belediyesinin bugün itibari ile hiçbir borcu yok. Bunu en önemli başarımız olarak görüyorum.
Güney: Kısmet olursa yeni dönem projelerimiz hazır
Ben hiçbir göreve talip olmadım. Susurluk halkı ve İyi Parti Genel Merkezi takdir ederse göreve devam ederim. Biz göreve gelince parti rozetimizi çıkardık. Hizmet ederken kişilere ve partilere göre davranmadık. Önceliğimiz hep Susurluk şehrinin çıkarları oldu. Yıllardan bu yana büyüyemeyen Susurluk ilk kez son 6 ay içinde nüfus artışı yaşan kent konumuna geldi.
Önümüzdeki seçim sürecinde neler olur bilmiyorum. Ancak ben ve ekibim yeni dönem için projelerimizi hazırladık. Bu projelerin başlıklarını belirtmem gerekirse; *Termal yatırım projesi *Benzinlik Ticaret Alanı *Teknolojik sera projesi *Biogaz ve gübre üretim tesisi *Yeni Mezbaha projesi *Eko Turizm alan *Güneş enerji tarlası”
Cemal ATABEY