Şehir Plancısı ve MHP 28. Dönem milletvekili adayı Harun Algül, Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanarak itiraz süresi için askıya çıkan 1/ 5 Binlik imar planları hakkındaki görüşlerini Şehir Gazetesinden Cemal Vural Atabey’e açıkladı.
Algül: yeni planlar ile Bandırma uçacak sözü yanlıştır
Bandırma’nın 2040 yılını şekillendirecek, geleceğine yön verecek imar planlarının Büyükşehir meclisinde onaylandığını belirten Harun Algül “ İmar planlarında halkın ve idarelerin beklentileri farklılıklar içermekte olup esas üzerinde durulması gereken ise toplumsal ve kamusal fayda olmalıdır. İmar planları bu odak üzerinde şekillenmiş olmalıdır.
2007 yılından bu yana Bandırma’da var olan imar planlarının zaman içerisinde yetersiz kalması, özel idareden devranılar planlar ile bütünleştirilmesi ve değişen mekânsal, ekonomik şartlara göre revize edilmesi gerekmektedir. Bandırma’nın gelecek 20 yılı bu bağlamda yeniden şekillendirilmeli ve yeni kararlar ile planlar oluşturulmalıdır. Yeni onaylanan imar planları kenti ve toplumu kısa vadede zenginliğe kavuşturması mümkün olmadığı, bu sürecin zaman içinde yavaş yavaş gerçekleşeceği açıktır. Yani “ Yeni 1/5 Binlik planlar yapıldı. Bandırma uçacak “ sözü yanlış bir söylemdir.
Algül: Sosyal donatı alanları oldukça eksik
Son dönemde Büyükşehir Meclisi tarafından onaylanan ve askıya çıkarılan Bandırma İlçe Bütünü 1/25 Bin ölçekli nazım imar planı, 1/5 ölçekli Bandırma, Aksal ve Edincik imar planları incelendiğinde;
2007 yılında yapılan Bandırma’1970yıllarında yapılan Aksakal ve bir o kadar eski yıllarda yapılan eski Edincik planlarından ayrı olarak yeni bir bakış açısı sergilemediği, eski planların aynen uygulandığı özellikle ana ulaşım, şehir makroformu, alan kullanımları ve çalışma alanları gibi konularda yeni teklifler içermediği yeni planlarda görülmektedir.
Bu planlardaki en büyük eksiklik 3194 sayılı imar kanunu ve bağlı bulunduğu yönetmelikler kapsamında planlanması gereken sosyal donatıların planlanmamış olmasıdır. Özellikle imar planlarının iptal davalarında, üst ölçekli plan kademeleri ile sosyal donatı standartlarının sağlanmaması en büyük iptal sebepleridir. Plan yapan idarecilerin bu konuda hata yapmaması öncelikleri olmalıdır. Fakat onaylanan imar planlarında sosyal donatı alanları oldukça eksiktir. Şöyle ki;
*2040 yılı için 235 Bin nüfus önerilen Bandırma’da 1550 Dönüm eğitim alanı olması gerekirken yaklaşık 800 Dönüm eğitim alanı eksik planlanmıştır.
*352 Dönüm olması gereken Sağlık alanları 75 Dönüm eksiktir.
*176 Dönüm olması gereken Dini tesis alanları 90 dönüm eksiktir.
*352 Dönüm olması gereken teknik altyapı alanları yaklaşık 100 dönüm eksik planlanmıştır.
Hazırlanan planlarda kıyı mevzuatı yönünden eksiklikler bulunmakta, yapılaşma olmayan bölgelerde ilk 50 m yeşil alan ikinci 50 m lik günübirlik tesisi uygulamaları yapılmadığı görülmektedir.
Planda, Otopark alanları oluşturulmaya çalışılmış olsa dahi konut- otopark mesafe ilişkisi dikkate alınmamış, adeta dağ başına otoparklar planlanmıştır. Şehrin merkezinde konut veya işyeri ruhsatı alacak kişilerin erişmesi mümkün olmayan noktalarda otopark tesis edilerek şehir içi otopark sorununu kâğıt üstünde çözüme ulaştırılmış, fakat gerçekte yeni bir kaosun fitilini ateşleyecek bir durum ortaya çıkarılmıştır.
Hazırlanan imar planlarında daha önce verilen mahkeme kararları dikkate alınmamış, hukukun verdiği kararlar yok sayılarak yıllarca devam eden davalar ile kazanılan haklar bir çırpıda silinmiştir.
Planlar dahilinde mevcut planların 1/25000 ölçekli nazım imar planına tam olarak işlenmediği görülmektedir. İşlenmeyen imar planlarının bulunduğu alanlarda bulunan tesisler devam eden süreçte hak kaybına uğrayacağı açıktır.
Algül: Planların bozulması kuvvetle muhtemeldir
Bu planların açılacak davalar sonucunda bozulması kuvvetle muhtemeldir. Onaylanan imar planlarında kentin önemli unsurlundan olan resmi kurum alanları dikkate alınmamış, bu kurumlara ait alan planlaması ve ulaşımı planlarda eksik yapılmıştır. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi girişleri planlarda kapatılmıştır. Bandırma’da yer arayan Nüfus Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Müftülük ve İlçe sağlık Müdürlüğü gibi önemli kurumların plan üzerinde yeni resmi alanlar oluşturularak sorunlarının çözüldüğü görülmemiştir. Kenti imar eden yerel idare ve merkezi hükümet kavgası adeta planlara yansıtılmıştır. “
Algül: senaryo yazılmak mı isteniyor?
On yıllardır 1/5 Bin ölçekli imar planları yapılmıyor diyerek ortalığı ayağa kaldıranlar üzerinde çalışılmamış eksik bir plan ile Bandırma’nın geleceğini şekillendirmeye çalışıyorlar diyen Şehir Plancısı Harun Algül “ Birileri çıksın, bu planı dava ederek iptal ettirsin “ Biz yaptık ama siz bozdunuz “ demek için bir senaryo yazıyor ise Bandırma’nın vay haline demekten başka söylenecek söz kalmamış demektir. Umarım Bandırma böyle bir gelecek ile yüzleşmek zorunda kalmaz. “ Dedi.