911 Arama ve Kurtarma Derneği Genel Başkanı Mustafa Gürsoy son günlerde çevrede yaşanılan depremlere dikkat çekerek Bandırma’nın bir an önce depreme hazırlıkları yapması gerektiğini vurguladı.
Bandırma’daki yapı stokunun eski yönetmeliklere göre inşa edildiğini söyleyen Mustafa Gürsoy “ Bandırma’daki 11 Bin 500 bina 1999 öncesi yapılmış eski bina var. Bu binalar o dönemdeki yönetmeliklere göre yapılmış. Almanya’dan alınan kanunlara göre 5 şiddetine dayanacak binalar yapılıyordu. Ancak ülkemizde 7 ve üzeri depremler üretecek faylara sahip. Bu yüzden 1999 depremi sonrasında yönetmelikler değiştirildi. Bandırma’daki 11 bin 500 binada 4 kişi oturduğunu düşünürsek yaklaşık 40-45 bin kişinin tehlike altında olduğunu düşünebiliriz.
911 Arama Kurtarma Derneği olarak Bandırma’da deprem çalıştayları düzenledik. Ne yazık ki Bandırmalılar bu çalıştaylara yeteri kadar ilgi göstermedi. Çalıştay sonuç raporlarımız üniversite ve belediye sayfalarında yer almaya devam ediyor. Cenk Yantırak hocamızın Marmara Denizdeki çalışmalarında stresin Kapıdağ civarında arttığı gözüküyor. Yani Bandırma’daki risk artıyor. Şenol Hakan Kutoğlu ile beraber yaptığımız çalışmaların sonuçlarını da hem Başkan Dursun Mirza’ya hem de Ahmet Akın’a gönderdik. “
Doğal seleksiyon 70-80 yıl sürer
Deprem konusunda ülkede genel olarak bir vurdumduymazlık olduğunun altını çizen 911 Arama Kurtarma Derneği Genel Başkanı Mustafa Gürsoy “ Bu konuda Bandırma’nın da deprem hazırlık noktasında sınıfta kaldığını söylüyoruz. Riskli 11 bin 500 binanın bir an önce bina sahipleri tarafından depreme dayanıklılık testlerinin yapılması gerekiyor. Ancak ekonomik şartlar buna izin vermiyor. Binanın depreme dayanıksız olduğu anlaşılırsa da binanın boşaltılması bina sahiplerinin testleri yapmasına mani oluyor. Riskli binaların doğal seleksiyonla yenilenmesi yaklaşık 70-80yıl süreceğini düşünürsek depreme ne kadar hazır olduğumuz ortaya çıkar. 911 Arama ve Kurtarma Derneği olarak devlet üstün fedakarlık nişanı almış, Konusunda deneyimli, ülke çağında tanınan ve saygı duyulan bir derneğiz. Bugüne kadar ülkemizdeki yaşanan tüm yangın, deprem ve sel gibi afetlerde görev yaptık. 11 ili etkileyen depremde büyük sorumluluklar alarak birçok canı kurtardık. Dursun ve Ahmet Başkanımızdan malzeme desteği talep ettik. Bu konuda bizlere söz verdiler.
Mahalle gönüllüleri oluşturmalıyız
Deprem öncesinde yapılması gerekenler konusunda geç kalsak da hemen bir an önce hazırlıklar yapmalıyız. Eğitim başlangıcımız olmalı ve Bandırma’da deprem öncesi ve sonrasında yapılması gerekenler konulu eğitimler verilmelidir. Özellikle evlerdeki yapısal olmayan malzeme konusunda insanları uyarmak istiyorum. Evlerdeki ağır eşyaların sabitlenmesi önemlidir. Deprem sonrasında hangimizin enkaz altında kalacağı belli olmayacak. Bunun için çok acil mahalle gönüllü ekipleri kurmak zorundayız. Kurtarma konusunda deneyimli insan sayımızı arttırmalıyız. Kentsel dönüşümü hızlandırmak adına devletin vatandaşlara destek vermesi ucuz krediler ile desteklemesi gerekiyor. Belediye bina sahiplerine yönelik depreme dayanıklılık testleri konusunda yardımcı olmalıdır. “
911 Arama ve Kurtarma Derneği olarak her zaman afetlere hazır olduklarını söyleyen Mustafa Gürsoy “ 80 üyemiz uluslararası sınavlara katılıyorlar. Dernek olarak eğitim verme avantajına sahibiz. Bölgemizdeki firmalara eğitimler vermeye devam ediyoruz. Gönüllü arama kurtarma ekiplerini hazırlıyoruz. Ancak malzeme ve ekipman desteğine ihtiyacımız var. Bu konuda bir
kez daha çağrı yapmak istiyorum. “ Dedi.
Cemal ATABEY
GÜNDEM
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GENEL
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GENEL
19 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.