GÜMÇED KAPANDI
Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) Genel Merkezinin aldığı fesih kararı sonrasında Bandırma'daki çalışma hayatına son verdi. GÜMÇED Bandırma Şube Başkanı Gültekin Mutlu yaptığı basın toplantısında Sanayileşmenin Güney Marmara’da yol açtığı çevre kirliliğini önleyebilmek için duyarlı arkadaşlarımızla birlikte Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği’nin Bandırma Şubesini açtık. Açıldığımız günden bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz bir dizi etkinlik ve eylemle, önemli işlere imzamızı attık. Yaptıklarımızı başından sonuna kadar sıralamaya ne zaman yeter ne de gerek var. Çünkü hepsini siz değerli basın emekçileri aracılığıyla kamuoyuyla paylaştık. Ancak birkaçı üzerinde durmanın yararlı olacağı düşüncesindeyiz dedi..
Manyas Kuş Gölündeki kirliliği raporlarla ortaya koyarak bir bilinç ve duyarlılık oluşturmanın yanında, uluslararası ve ulusal sözleşmelerle koruma altına alınan, bu doğrultuda hazırlanan Manyas Kuş Gölü Eylem planına yetkililerin uymadığı ve gerekli çalışmaları yapmadığı gerekçesiyle yetkililer hakkında suç duyurusunda bulunduk şeklinde açıklamasına devam eden Mutlu " Yaptığımız açıklamalarla bu konuyu sürekli gündemde tuttuk. Çünkü Manyas Kuş Gölü onu besleyen derelerdeki kirli, zehirli sularla sulanan tarlalar ve bahçelerdeki ürünleri yiyen halkın sağlığı da ciddi oranda tehdit altındaydı.. Bu bağlamda iki kez bölgemizdeki kanser hastalığına yakalananların sayısını yıl yıl açıkladık.
Havamızı, deremizi, denizimizi, suyumuzu kirleten tesisler hakkında suç duyurusunda bulunduk. Arıtma tesisi olmayan ve atığını Eğri dereye boşaltan biyogaz tesisinin yarattığı kirlilik nedeniyle Doğruca köyünde köylülerle birlikte büyük bir eylem gerçekleştirdik. Yine Balya Orhanlar’da “altın madenciliğine” karşı köylülerin geniş katılımıyla ve bir basın açıklaması yaparak, ocağa kadar yürüdük.
Edincik’te bulunan bir firmanın kalker ocağının kapasite artırımı ve asfalt fabrikası kurması ÇED toplantısına katılarak, itirazımızı yaptık. Valilik itirazımızı yerinde görerek kapasite artırımını ret etti.
Gönen Tahtalı ve Yolindi köyleri arasındaki maden ocağı açılması için ÇED gerekli değildir kararına itiraz ettik. İtizarımız yerinde görüldü.
Meclise getirilen zeytin yasalarına karşı hem Bandırma’da hem Edincik’te zeytin üreticileriyle birlikte yürüyüş yaparak, “vadide” basın açıklaması yaptık. Kısacası sadece bölgemizde değil Çanakkale Vişnelik’ten Milas Akbelen’e kadar nerede bir çevre sorunu varsa orada olmaya, çevrecilerle dayanışma içinde olmaya, onlara destek vermeye çalıştık. Son olarak önemli bir şeyi daha belirtmek isterim. “Bandırma’yı Bekleyen Felaket” adlı basın açıklamasıyla Bandırma’nın deprem gerçeğini “belgeleriyle” açıkladık.
GÜMÇED Bandırma şubesi olarak doğal ve kültürel çevrenin korunması konusunda üzerimize düşen görev ve sorumluğu yerine getirmiş olmanın verdiği bir iç huzuruyla Genel Merkezimizin 23.01.2024 tarihinde aldığı fesih kararı nedeniyle Bandırma şubesi olarak çalışmalarımıza son veriyoruz.
Bu süreç içinde dernek olarak örgütsel bağımsızlığımıza azami özeni gösterdik. Kimsenin ve hiçbir kurumun ne ön ne arka bahçesi olduk. Demokrasi ve emek bileşenleriyle hak ve özgürlük mücadelesinde hep yan yanaydık. Bundan sonra da “gönüllü çevreciler” olarak hem çevre hem demokrasi mücadelesinde birlikte olmaya devam edeceğimizin altını çiziyor; başta her zaman desteğini gördüğümüz siz basın emekçilerine, çalışmalarımızda yanımızda olan üyelerimize, etkinlik ve eylemlerimize katılan “çevre gönüllülerine” teşekkürü bir borç biliyor, sizlere çalışmalarınızda kolaylık ve esenlik diliyoruz." Dedi.