Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Şahan, son günlerde ülkemizde olduğu kadar bölgemizde de yaygın olarak görülen uyuz hastalığının nedenleri, tanısı ve tedavileri konusunda Şehir Gazetesine açıklamalarda bulundu.
Ortak yaşam alanlarında parazit hızla yayılır
Uyuz hastalığının sarcoptes scabiei ( uyuz böceği ) adı verilen parazitin sebep olduğu bulaşıcı bir deri hastalığı olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Dr. Fatma Şahan “ Irk, cinsiyet, ve sosyoekonomik düzey ayrımı olmaksızın her kesimde uyuz hastalığı görülebilir. Bulaşım, insandan insana olmaktadır. Kedi ve köpek gibi evcil hayvanlarda görülen uyuz mikrobu insanlarda hastalığa neden olmaz. Dolayısıyla da uyuz hastalığı hayvanlardan insanlara bulaşmaz.
Dünya çapında oldukça yaygın görülen hastalık özellikle okul, bakım evleri, yurtlar, hastaneler ve askeri kışlalar gibi toplu yaşam alanlarında çok çabuk yayılır. Hastalık deri teması ile bulaşır. Ortak yatak ve kıyafet kullanımı ile 15-20 Dakika gibi kısa bir sürede parazit bulaşır. Bulaştan 4-6 hafta sonra geceleri artan şiddetli kaşıntı başlar. Parazit, en sık el ve ayak bilekleri, parmak araları, göbek çevresi, koltuk altları ve genital bölgede lezyonlar şeklinde görülür. Bebek ve çocuklarda saçlı deri, yüz ve kulak arkası derisinde tutunabilir. Parazit derinin üst tabakalarında açtığı tüneller, çizgi şeklinde kabuklanmalar şeklinde görülür. Deri altına yumurtalarını bırakarak ilerleyen parazit yer yer sıvı içeren kabarcıklar da oluşturabilir. “
Uyuz tanısını dermatoloji uzmanı koymalıdır
Uyuz hastalığının tanısının mutlaka bir dermatoloji uzmanı tarafından konulması gerektiğini vurgulayan Uz. Dr. Fatma Şahan “ Hastalığın tanısı iyi bir anemnez alma ve fiziki muayene ile konulmalıdır. Belirtilerin olduğu bölgelerden kazıntı alınarak mikroskop da parazit ve yumurtaları görülmelidir. Tanı konulduktan sonra kaşınan veya kaşınmayan tüm aile üyeleri tedaviye dahil edilmelidirler. Tedavi de kremler, losyon karışımları, ilaçlar ve oral tabletler kullanılır. Kıyafet, nevresim ve çarşaflar 60 derece sıcaklıkta yıkanmalı ve mutlaka kızgın ütüyle ütülenmelidir. Yüksek ısıda yıkanamayacak olan kıyafetler bir poşete konulup ağzı iyice bağlandıktan sonra 1 hafta bekletilmelidir.
Özetlemek gerekirse, uyuz hastalığından şüphelenilmesi için gereken belirtilerini saymak gerekirse;
Özellikle geceleri artan şiddetli kaşıntılar
Sıcak banyo sonrasında artan kaşıntılar
Özellikle parmak aralarında beyaz ve gri renkli 1-10 mm uzunluğunda çizgiler
Cilt yüzeyinde inci tanesine benzeyen içi sıvı dolu kabarcıklar
Yaygın şekilde kızarıklıklar, döküntüve yara varlıkları
Diğer aile üyelerinde görülen kaşıntılar diyebiliriz.
Doğru tanı ve tedavi için mutlaka dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. “ Dedi.
GÜNDEM
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GENEL
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GÜNDEM
19 Kasım 2024GENEL
19 Kasım 2024