1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı törenler ile kutlandı. Cumhuriyet Meydanındaki törene İlçe Kaymakamı Engin Aksakal, Garnizon Komutan vekili Albay Alaatin Özdemir, Belediye Başkanı Dursun Mirza, Liman Başkanı Kürşat Ayyıldız, Emniyet Müdürü Mesut Demirdaş, siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Atatürk anıtına çelenkin konulmasının ardından başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitler için saygı duruşu gerçekleştirildi. Okunan İstiklal Marşı’nın ardından Yönetim Hizmetleri Şube Müdürü Mustafa Yalçın günü anlam ve önemi belirten konuşmasını yaptı.
Yalçın konuşmasında ” Ulusumuzun bağımsızlık ve özgürlük savaşı verdiği milli mücadelemizin kazanılmasının ardından, ülkemiz çağdaş bir dünya ile tanışmış ve ilan edilen Cumhuriyet ile beraber kapsamlı bir aydınlanma çağına girmiştir. Bu zaman zarfı içerisinde ülkemiz, her fonksiyonu ile çağdaşlaşmaya çabalarken bir yandan da diğer ülkelerce kullanılan zenginliğimizin ülkemiz insanı tarafından değerlendirilmesi için çalışmıştır. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren Kabotaj Yasası da bu kapsamda atılan tarihi adımlardan bir tanesidir. 19 Nisan 1926’da kabul edilen “Türkiye sahillerinde Nakliyat-ı Bahriye ve limanlarla Karasuları Dâhilinde İcrayı Sanat ve Ticaret Hakkında Kanun” ile Türk Liman ve iskeleleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı münhasıran Türk bayrağı taşıyan gemilere verilmiş, ayrıca karasularımız dâhilinde balıkçılık, limancılık, kurtarma, kılavuzluk, dalgıçlık gibi hizmetler Türk vatandaşlarına bırakılmıştır. Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN önderliğinde kazanılan Milli Mücadele sonunda elde edilen kabotaj hakkı, Türk denizcilik faaliyetlerine ulusal bir kimlik kazandırmış, yabancı devletlerin Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma kapitülasyon imtiyazlarını devam ettirme çabalarını boşa çıkarmış ve Türk Deniz Ticareti’nde bir dönüm noktası oluşturmuştur. Tarih, devletlerin dünya hâkimiyeti kurmada, deniz faaliyetlerinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nu üç kıtaya egemen olmaya yönelten nedenlerden biri de deniz ticaret yollarına hâkim olma düşüncesidir. Dünya modernleştikçe denizler iletişim, kültür, ekonomi, ticaret ve bilimin yayılış kaynaklarından biri olduğundan, milli menfaatlerimizi korumak ve dünyaya güzel bir miras bırakmak için ülkemiz, denizciliğe uygun bir strateji belirlemeli ve milletimizin zihninde bu bilinci oluşturmak zorundadır. Bizlerde hem kendimiz bilinçlenmek, hem de insanlarımızı bilinçlendirmek adına, yeri geldiğinde, denizciliğin önemini vurgulamalı ve gerekli hassasiyeti göstermeliyiz. Bizlere bu denizleri miras bırakanların verdikleri mücadele ve çabaları adına ömrümüz boyunca ödeyeceğimiz borcumuzdur. Bu vesile ile 7000 yıllık Türk tarihimizde, denizcilik alanında bizlere ismini ve yaptıklarını miras bırakan, Umur beyi, Turgut Reisi, Barbaros hayrettin Paşayı, Karamürsel beyi, Piyale Paşayı, Piri Reisi, Oruç Reisi, Çaka beyi, Kılıç Ali reisi ve denizlerle çevrili ülkemizi bize miras bırakan Ulu önder Mustafa kemal Atatürk ile tüm denizci büyüklerimiz ve şehitlerimizi saygıyla anıyorum. Dünyayı tekrar haritamıza sığdırmak ve denizlerde her daim Türk Bayrağı’nın dalgalanması dileği ile… 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramımız kutlu olsun.” Dedi.
1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları daha sonra denizde devam etti. Askeri ve sivil zevat Çelebi Limanına ait römorkör ile denize açılırken, sahil güvenlik botu ve çok sayıda deniz aracı onlara eşlik etti. Deniz şehitleri anısına İlçe Kaymakamı Engin Aksakal, Garnizon Komutan Vekili Albay Alaattin Özdemir ve Belediye Başkanı Dursun Mirza denize çelenk bıraktılar.
GÜNDEM
28 Kasım 2024GÜNDEM
28 Kasım 2024GENEL
28 Kasım 2024GÜNDEM
28 Kasım 2024GÜNDEM
28 Kasım 2024GÜNDEM
28 Kasım 2024GENEL
28 Kasım 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.