Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
Sosyal Medya

Bitki Koruma

Bitkilerin aşırı sıcak havalarda yanması, hava sıcaklığının eksilere düşüp zirai

Bitkilerin aşırı sıcak havalarda yanması, hava sıcaklığının eksilere düşüp zirai don sebebiyle zarar görmesi, çeşitli zararlı organizmaların saldırısı sonucunda zarar görmesini önlemek için bitki koruma yöntemlerini biliyor olmak oluşacak zararları önlemeye yardımcı olacaktır.

Bir bitkinin üretilme aşaması, ekimi, dikimi, gübrelenmesi, sulaması, toplanması hem maliyet hem de emek isteyen bir süreçtir. Bunca emeğin ziyan olmaması için bitki koruması nasıl olmalı, ne gibi yöntemler uygulanmalı bunları biliyor ve uyguluyor olmak gerekiyor. Elbette bunun için bu konuda bilgili ve uzmanlaşmış kişi ve kurumlardan destek alınması fayda sağlayacaktır.

Bitki Koruma Nasıl Yapılır?

Bir bitkiye müdahale etmeden önce tıpkı bir doktorun hastasına yaptığı gibi tanı koymadan önce gözlem yapılmalıdır. Bitkinin yapraklarında sararma, gövdesinde ve yapraklarında böceklenme, dallarında kuruma vs. gibi belirtiler izlenmeli, toprağın güneşe göre konumu, etrafında ki bitkilerin köklerinin birbirine olan yakınlığı, bitkiye zarar verecek böceklerin olup olmadığı gibi faktörler gözlemlenmelidir.

Daha sonra profesyonel olarak bu işi yapan kurum ve kuruluşlarca analizi yaptırılır ve net olarak tanı konur. Bu işlemden sonra zarar gören bitki için gerekli görülen bitki koruma yöntemleri denenir.

Bitki Koruma Yöntemleri Nelerdir?

Bitki koruma deyince şüphesiz ilk akla gelen kimyasal ilaçlarla yapılan koruma yöntemidir. Bitki de ki zarara göre pestisit seçimi yapılır ve uygulanır. Kimyasal ilaç kullanmak bitkide oluşan zararları en etkili ve en kısa sürece çözen bir yöntemdir.

Biyolojik mücadele denilen yöntemde ise bitkiye zarar veren organizmanın popülasyonlarını etkisiz hale getirmek için onların popülasyonlarını düşürecek başka canlıların kullanılmasıdır.

Bu sayede bitkinin üzerine salınan diğer yararlı böcekler zararlı böcekleri yerler ve böylece bitki zararlı organizmalardan arınmış olur. Fiziksel mücadele ise zarar görmüş ya da zararlı organizmaların bulunduğu kısmı kesmek şeklinde yapılır. Biyoteknik mücadele, genetik mücadele, mekanik mücadele gibi yöntemlerde bitki koruma için uygulanan başka yollardır.

Bitki Koruma İlaçlarının Zararları Nelerdir?

İyi niyetle yapılmış olan kimyasal ilaçlarla yapılan bitki koruma yönteminin faydası olduğu kadar zararı da olabilmektedir. Bitki de bulunan zararlı organizmaların yok olmasını sağlarken aynı zamanda yararlı olan organizmaları da yok edebiliyor.

Ayrıca bitki üzerine sıkılan kimyasal ilaç bitki üzerine yapışıyor, solunum yoluyla, ağız ve deri yoluyla insana bulaşması sebebiyle insan sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bir diğer zararı toprağa ve dolaylı olarak diğer canlılara olan zararıdır.

Toprağa ve suya karışan kimyasal ilaçlar o toprakta bulunan başka bitkilere ve toprak da yaşayan başka canlılara zarar verebilir. İlacın karıştığı sudan içen insan ve canlılar için olumsuz sonuçlar yaratabilir. Bu yüzden bu tarz yöntemler uygulanırken doğanın ve diğer canlıların da korunmasına dikkat edilmelidir.

Bitki Koruma İşlemini Yapacak Olan Kişilerin Neleri Bilmesi Gerekir?

Bitki koruma için İlaçlama yapılmadan önce bitkide ki sorunun tanılanması ve ona uygun ilaç seçilmesi gerekir. Uygulanacak olan ilaç ve uygulamada kullanılacak olan alet temin edilmelidir. İlaçlama yapılacak zaman, mevsim uygun seçilmelidir. İlaçlama esnasında koruyucu kıyafet, maske, eldiven kullanılmalı ve çevreye zarar vermeyecek şekilde önlem alınmalıdır.

https://www.sectortarim.com.tr/tr/blog/bitki-koruma-nedir-ve-nasil-yapilir