BEKLENEN OLDU SEÇİMLER 2. TURA KALDI
Cumhurbaşkanlığı seçimleri çoğunluğun düşüncesi doğrultusunda 2. Tura kaldı. Hem Millet hem de Cumhur ittifakı seçimlerin ilk turda biteceğini düşünse de vatandaşlar kullandıkları oylar ile iki adayı da ilk tur için yeterli oy sayısına ulaştıramadı.
Bandırma’nın yüzünü Öztaylan güldürdü
Bizler yerel medya olarak bu seçimleri öncelikle kendi penceremizden değerlendirmeliyiz. Genel hatları itibari ile Bandırma tüm partilerin milletvekili sıralamalarında hak ettiği yerlere layık görülmedi. “Seçilebilecek sıralar” ifadesinin ben Bandırma’ya yakışmadığını düşünenlerdenim. Bandırma gelişmişliği, konumu ve oy potansiyeli ile seçilebilecek bir sırada değil hak ettiği sırada olması gerekirdi. Ancak Ak Parti ve CHP ilçe teşkilatları bu öngörü için ne yazık ki dik duramadılar.
Beklenildiği üzere sürpriz olmadan Bandırma’da CHP yüzde 35,55 ile 1. Parti olarak sandıktan çıktı. Ak Parti oylarında düşüş olsa da 28,99 ile 2. Sırada yer aldı. İyi Parti geçmiş seçimlere göre oylarını bir tık arttırarak yüzde 17,57 oy aldı. Bandırma’da en büyük çıkışı bana göre MHP yaptı. MHP yüzde 6,21 oy almayı başardı. Bu başarıda Harun Algül’ün performansı ve MHP İlçe Teşkilatının kendi adayına sonuna kadar sahip çıkması etken olduğunu düşünüyorum.
Bu sonuçlar çerçevesinde Balıkesir’den Ak Parti 4 milletvekili, CHP 3 milletvekili ve İyi parti ile MHP 1 milletvekilini Anakara’ya gönderdiler. Sonuçlara bakarsak CHP’nin sıralamada yaptığı hataların karşılığını aldığını söyleyebiliriz. Oy oranlarının en yüksek olduğu Güney Marmara’yı ve Bandırma’yı seçilmeyecek 5 ve 6. Sıraya koymaları onları hüsrana uğrattı.
Ak Parti’ye gelirsek Bandırma zor olanı başarıp kendi evladı Ali Taylan Öztaylan’ı meclise göndermeyi başardı. Ak Parti il yönetiminin yaptığı sıralama tercihi yanlış olsa da yanlış iş doğru sonuca götürdü. Şimdi Ali Taylan Öztaylan’a çok büyük sorumluluklar düşüyor. İktidar partisinin tek Bandırmalı milletvekili olmasının hakkını vermesini bekleyeceğiz.
İyi Parti 2 milletvekili çıkarır mı sorusunu soranlardan biriydim. Ancak onlar da D’HONT sisteminin kurbanı oldular. MHP’den yaklaşık 2 kat oy alsalar da 1 milletvekilliği ile yetinmek zorunda kaldılar. Harun Algül mükemmel performansına karşın sandıktan çıkamadı. Kaybeden Harun Algül değil bence Bandırma oldu. Harun Algül önümüzde süreçlerde Bandırma siyaset sahnesinde daha çok görülecek düşüncesindeyim.
Balıkesir Recep Tayyip Erdoğan’dan vazgeçti mi?
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bandırma’da beklenen oldu ve Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 55,92 ile ilk sırada yer aldı. Cumhur İttifakı ise yüzde 36,84 oy da kaldı. Sürpriz var mı? Bence yok. Kılıçdaroğlu daha yüksek oy alabilir miydi sorusunu sormak bu aşamada bence gereksiz.
Balıkesir geneline baktığımız zaman bence sürpriz sonuçlar gördüğümüzü düşünüyorum. Girdiği her Cumhurbaşkanlığı seçiminde 1. Sırada yer alan Recep Tayyip Erdoğan bu kez geride kaldı. Balıkesir’de yüzde 48,67 oy oranı ile ipi göğüsleyen Millet ittifakının adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Ak Parti bu sonucu nasıl değerlendirir, analizini nasıl yapar bilmiyorum. Özellikle Erdoğan ile yıldızı barışmayan Güney Marmara Bölgesi açısından sonuçların neden bu şekilde çıktığı çok ama çok iyi değerlendirilmeli. Üzerinde çok kafa yorulması gerekir diye düşünüyorum. Hele hele Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2. Tura kalmış iken. Cumhur İttifakı bu 15 günlük ikinci çalışma süresince bence ağırlığını Güney Marmara ve Bandırma’ya vermelidir diye düşünüyorum.
Türkiye genelinde Recep Tayyip Erdoğan 2. Tur için avantaja sahip. Bu avantaj öncelikle Milletvekilli sayılarından geliyor. Mecliste Cumhur İttifakının çoğunluğu sağlaması 2. Tur seçimlerinde etkili olacaktır. Başka bir etkende büyük hayal kırıklığı yaşayan Millet İttifakının 2. Tura ne kadar ilgi göstereceğidir. “Zaten yüzde 45 oy aldık olmuyor” psikolojisine düşerler mi diye düşünmüyor değilim. Elit tabaka yazlıklara gider ve oy kullanmaz gibi geliyor mesela.
Kuşkusuz bir de Sinan Oğan faktörü var. Aldığı yüzde 5 oyun onu kilit isim haline getirdiğini düşünmüyorum. Zira Sinan Oğan tabanı olan siyasi bir kimlik değil. İki ittifaka da sıcak bakmayan milliyetçiler ve Atatürkçüler Oğan’a oy verdiler. Sinan Oğan’ın kendi tercihi aldığı oyları yönlendiremeyecek. Yani “ben şu ittifaka oy vermenizi istiyorum” söylemi karşılık bulmayacak. Yüzde 5 oranındaki oy veren kitle kendi kararını kendi verecektir.