BANÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Boz, “Geleceğe Açılan Köprü” sloganı ve “Sen Umut Ol” eğitim mottosuyla 23 Nisan 2015 tarihinde eğitim-öğretim faaliyetlerine başlayan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, bugün 10 yaşında. Hakk’ın lütfuyla millet iradesinin tecelli ettiği, çocukların masumiyetinde rahmetin tecellisini gördüğümüz 23 Nisan’da, ilmi bir hizmet niyetiyle kurulan Üniversitemizin bu kutlu doğumunu, bir duanın kabulü ve bir hikmet yolculuğunun başlangıcı olarak idrak ediyoruz dedi.
Kuruluşunun 10 yıldönümü dolayısıyla basın açıklaması yayınlayan Prof. Dr. Boz ” Cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan tarafından ilan edilen “Türkiye Yüzyılı” vizyonu, ülkemizin küresel rekabet gücünü artırmak ve stratejik hedeflerini gerçekleştirmek amacıyla ortaya konmuş büyük bir medeniyet projesidir. Bu vizyonun akademik boyutta hayata geçirilmesinde üniversitelerin rolü belirleyicidir. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak bu sorumluluğun farkında olup, Türkiye Yüzyılı’nda öncü bir aktör olmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda yeni yılımızda; bölgesel, ulusal ve uluslararası iş birlikleri ile projelere büyük ehemmiyet vereceğimizi belirtmek isterim.
Kurulduğu günden bu yana büyüyen bir ilim çınarı gibi kök salan Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, her geçen yıl gelişen yapısı, zenginleşen akademik kadrosu ve güçlenen altyapısıyla yarınlara umut olmaya devam ediyor; bilgiyle aydınlanan yollarında sosyal, kültürel ve sportif başarılarla yürüyerek ülkesine değer katan bir ilim ve irfan ocağı olma yolunda ilerliyor.
Bugün, 652 akademik, 382 idari personeli ve yaklaşık 21.000 öğrencisiyle Üniversitemiz, eğitim dünyasında büyük bir aile olarak varlığını sürdürmektedir. Yenilikçi bölüm ve programlarımız, değişen dünyaya ayak uydurarak her geçen yıl daha fazla öğrencimize yol göstermektedir. Dinamik akademik kadromuz ve araştırmaya dayalı eğitim modelimizle öğrencilerimize uygulamalı ve teknolojiyle desteklenmiş bir öğrenim süreci sunmaktayız. İletişim ve Ziraat Fakültelerimizin kurulmasıyla birlikte fakülte sayımız 12’ye yükselmiş olup, her biri öğrencilerimize yeni ufuklar açacaktır. İletişim Fakültemiz, deneyimli öğretim üyeleriyle eğitim hayatına başlamışken, Ziraat Fakültemizin de önümüzdeki yıl eğitim öğretim faaliyetleri başlaması planlanmaktadır. Her iki fakültemiz, bölgesel ve uluslararası iş birlikleriyle, sektöre katkı sağlama noktasında önemli birer değer olacaktır.
İletişim ve Ziraat Fakültelerimizin kuruluşunun tamamlanmasının yanı sıra, Tıp Fakültemizin de hem fiziki alt yapı hem de eğitim-öğretim alt yapısı bağlamında tamamlanmış olması bu yıl özelinde bizleri ilave bir mutluluğa sevk etmektedir. 2020 yılında kurulan Tıp Fakültemiz; bugün itibarıyla 172 öğrenci, 5 Profesör, 17 Doçent, 57 Doktor Öğretim Üyesi, 5 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 84 akademisyeni ile eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir. Bandırma Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile yaptığımız protokol çerçevesinde, Fakültemizin öğretim üyeleri bölgede sağlık hizmeti sunmakta ve bu süreç, Bandırma ve çevresindeki illerde yaşayan vatandaşlar için önemli bir sağlık kaynağı haline gelmektedir. Cerrahi operasyonlar ve poliklinik hizmetlerinin sunulmaya başlanmasıyla birlikte, Tıp Fakültesi’nin gelişimi, sağlık hizmetlerinin kalitesini önemli ölçüde artmıştır.
Üniversiteler, toplumların gelişimine katkı sağlamak amacıyla sadece eğitim vermekle kalmaz, aynı zamanda bilimsel araştırmalar yapar ve topluma hizmet ederler. Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi olarak biz, bu üç misyonu da en yüksek seviyede gerçekleştirmek için sürekli bir gayret içindeyiz. 17 uygulama ve araştırma merkezimiz, enstitülerimiz, fakültelerimiz ve meslek yüksekokullarımız aracılığıyla, sadece eğitimle sınırlı kalmıyor, aynı zamanda topluma katkı sağlayacak araştırmalar ve projeler de üretiyoruz. Bu sayede, bilimsel bilgi üretirken aynı zamanda toplumsal sorumluluğumuzu da yerine getiriyor, daha iyi bir gelecek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Üniversitemiz, uluslararasılaşma yolunda da büyük bir ilerleme kaydetmiştir. ERASMUS+ ve Mevlâna öğrenci değişim programları kapsamında, Üniversitemiz bugüne kadar 100’ün üzerinde uluslararası anlaşmaya imza atmış ve her yıl, öğrenci ve personel değişimi aracılığıyla global bir etkileşim oluşturmayı başarmıştır. Farabi Öğrenci Değişim Programıyla ise, ülkemizdeki tüm devlet üniversiteleriyle öğrencilerimize belirli sürelerle farklı üniversitelerde eğitim alma fırsatı sunulmuştur. Bunun yanı sıra, Üniversitemizin çeşitli bölümlerinde ve TÖMER bünyesinde, 66 farklı ülkeden yaklaşık 1.836 uluslararası öğrenci öğrenim görmektedir. Yabancı öğrenci sayısı ve uluslararası iş birlikleri bakımından Üniversitemiz, Türkiye’nin öncü eğitim kurumlarından biri olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.
İktisadi faaliyetlerin kültürler arası etkileşimde ne kadar büyük bir rol oynadığının bilincinde olan Üniversitemiz, uluslararası öğrencilerin iş dünyasıyla entegrasyonunu sağlamak ve Güney Marmara’nın ticari kapasitesini artırmak amacıyla 18 Mart 2024’te kendi uhdesinde başlattığı BANÜ ELÇİ Programı, bölgesel düzeyde genişletilerek Güney Marmara Küresel Ufuk Programı haline getirilmiştir. Program, Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi paydaşlığında yürütülmektedir. Ayrıca, öğrencilerin program sonunda iş dünyasına entegrasyonunu sağlamak amacıyla çeşitli şirketler ve sektör temsilcileriyle bağlantılar kurulmaktadır. Güney Marmara Küresel Ufuk Programı, uluslararası ticaret, dış ticaret stratejileri, küresel pazar analizi ve iş dünyasında dijital yetkinlikler gibi alanlarda yetkin bireyler yetiştirmeyi amaçlayan kapsamlı bir eğitim sürecini kapsamaktadır. Bu çerçevede program kapsamındaki temel hedef, bölgesel kalkınmayı sağlamak amacıyla üniversitelerin insan kaynaklarını bölgenin ticari kapasitesine uygun yetiştirmektir.
“Kamu-Sanayi-Üniversite” iş birliğini temel alarak, “Sen Umut Ol” ilkemiz doğrultusunda akademik kadromuzun, idari personelimizin ve sevgili öğrencilerimizin özverisiyle, Üniversitemizin “Türkiye Yüzyılı” vizyonu hedeflerine ulaşacağımıza olan inancımız tamdır. Ancak bu yolculuk, hayalini kurduğumuz büyük hedeflere ulaşmanın henüz başlangıcıdır ve çok daha uzun bir yol var önümüzde. Bu yolda bizimle birlikte yürüyen mesai arkadaşlarımızın başarısı, gerçekten takdire şayandır.
Kurulduğumuz günden itibaren bize destek olan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyor; hep birlikte Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ni, ülkemizin saygın üniversitelerinden biri yapmak için tüm gücümüzle çaba göstereceğimize olan inancımızı yineleyerek, Üniversitemizin 10. kuruluş yıldönümünü gönülden kutluyorum.” Dedi.